L’autor

Pasqual Farràs va néixer a Solsona l’any 1959. L’any 1981 es llicencià en Filologia catalana per la Universitat de Barcelona. Des de llavors exerceix com a professor de Llengua i Literatura del Departament d’Ensenyament. Actualment treballa a l’IES Emperador Carles de Barcelona.

En una primera època de formació col·laborà a la revista literària L’afrau, editada a Solsona a finals dels anys 70. Allí publicà el seu primer relat, L’home estàtic, i el llibre Assaig de poema, reeditat en una segona versió, revisada, a Llibres del Mall, dins el volum Fulls impermeables.

A partir dels trenta anys inicià un projecte literari que fins ara s’ha concretat en dues novel·les, La mort del fabulador, publicada a Quaderns Crema l’any 1999, i El vigilant i les coses, que acaba de ser publicada per Edicions de 1984. Ara mateix està treballant en el procés de redacció de la seva propera obra, La necessitat, de la qual existeix una primera versió en forma de relat breu que fou publicat, el 2005, a Maó. Aquest cicle narratiu finalitzarà amb la novel·la La vida a la frontera.

Construïda ben al marge de les exigències de la professionalització convencional, l’obra narrativa de Pasqual Farràs es mou entre el discurs textual i la reflexió sobre la funció de l’escriptura en la contemporaneïtat. Entenent que la literatura és fonamentalment matèria lingüística, el relat es desenvolupa en la mesura que és discurs i discurs ple de sentit, el qual es concreta en una perspectiva que és una manera de sentir i de veure el món. Per això aquest exercici formal, que té la voluntat de situar-se en la tradició de les temptatives experimentals pròpies de la literatura europea del darrer segle, defuig el mer esteticisme i proposa una reflexió compromesa sobre les possibilitats d’un imaginari personal en un món convulsionat per les transformacions incessants.