L’obra

El vigilant i les coses

El vigilant i les coses
Edicions de 1984 (Col·lecció “Mirmanda”, 70). Barcelona, setembre de 2009.
http://www.edicions1984.cat

August, un vigilant de posat indiferent però obsessiu i perfeccionista, viu una virulenta lluita interna. Desafectat de tot i de tothom, ha renunciat als records i als plaers i ha estat evitant el desfici dels bons propòsits. I tot per captar la intensitat de cada volva del seu temps. Però aquest comportament que el diferenciava i l’aïllava de tothom venia d’un fracàs o era el resultat d’un projecte llargament planificat? Era un covard o era un heroi?

Un dia el vigilant August té el pressentiment d’un esdeveniment trasbalsador que ho podria capgirar tot. Estranyament desdoblat —alhora espectador i protagonista d’una aventura insòlita— aquest home que hauria volgut viure sense compromisos i que odiava quedar-se sempre a mig camí de tot ara es veurà atrapat en les coses quotidianes que amenacen la seva independència. És la vida autèntica que l’obligarà a intervenir.

La manera com aquest singular personatge resoldrà aquests conflictes és el material a partir del qual està bastit aquest llibre fascinant, d’intel·ligents reflexions, i amb una gran capacitat per mostrar-nos el racons més obscurs i incomprensibles de la naturalesa humana.

La mort del fabulador

La mort del fabulador
Quaderns Crema (Col·lecció “Biblioteca mínima”, 73). Barcelona, setembre de 1999.
http://www.quadernscrema.com

Mineral i opaca, aquesta és una novel·la en què les anècdotes, les situacions i els diversos fils argumentals es posen al servei d’un estil que manté el lector suspès en la perplexitat d’un ambient de somni. Llegir es converteix en una aventura incitant en què comicitat i enlluernament s’alien en l’evocació d’un món que té molt en comú amb el primitivisme del cinema mut i en el qual el protagonista, amenaçat per algun motiu inconcret, fuig i arriba a un circ plantat en una platja. El resultat és una complexa i desintegrada paràbola moral.

La necessitat

Text per al catàleg de l’exposició d’obra gràfica Geografies del record, de Margarida Piera Vinent. Maó, setembre de 2005.

Matriu a partir de la qual està escrivint la propera novel·la del mateix títol.

La necessitat -Paisatge 3