Obra

La necessitat

Edicions de 1984 (Col·lecció “Mirmanda”, 236). Barcelona: 2023.
http://www.edicions1984.cat

Alícia, una dona de cinquanta-dos anys, de professió fotògrafa, viatja a Menorca per cobrir un reportatge sobre l’illa del Llatzeret, una fortificació sanitària ara obsoleta que serví de reclusió temporal als viatgers que venien de lluny i pretenien entrar a la península. Uns imprevistos aliens a la seva responsabilitat l’obliguen a quedar-s’hi més dies dels que havia planificat. En un hotel fora de temporada, lluny de l’entorn quotidià, sorpresa per aquesta immobilitat sobtada, atordida i suggestionada per una atmosfera que la sobrepassa, inicia un procés d’introspecció que la portarà a enfrontar-se a unes pulsions molt primàries, desconegudes, sovint antagòniques, que forcegen en el seu interior. Així, on semblaria que no passa res, resulta, tanmateix, que hi passa de tot. 

La necessitat parla d’un procés de reconeixement que demana assumir una identitat definida per uns conflictes i la inseguretat a l’hora de voler-los ordenar. Aquesta recerca es resoldrà amb una necessària voluntat de renovació. Una experiència vital que condueix a un estat de commoció sense el qual no seria possible la construcció estètica.

Pasqual Farràs (Solsona, 1959) és llicenciat en Filologia Catalana i ha exercit de professor de Llengua i Literatura. A partir dels trenta anys inicià un projecte literari que fins ara s’ha concretat en La mort del fabulador (1999), El vigilant i les coses (2009, publicada per Edicions de 1984 i finalista del premi Crexells 2010), i La necessitat. Aquest cicle narratiu quedarà tancat amb La vida a la frontera.El vigilant i les coses

Edicions de 1984 (Col·lecció “Mirmanda”, 70). Barcelona, setembre de 2009.
http://www.edicions1984.cat

August, un vigilant de posat indiferent però obsessiu i perfeccionista, viu una virulenta lluita interna. Desafectat de tot i de tothom, ha renunciat als records i als plaers i ha estat evitant el desfici dels bons propòsits. I tot per captar la intensitat de cada volva del seu temps. Però aquest comportament que el diferenciava i l’aïllava de tothom venia d’un fracàs o era el resultat d’un projecte llargament planificat? Era un covard o era un heroi?

Un dia el vigilant August té el pressentiment d’un esdeveniment trasbalsador que ho podria capgirar tot. Estranyament desdoblat —alhora espectador i protagonista d’una aventura insòlita— aquest home que hauria volgut viure sense compromisos i que odiava quedar-se sempre a mig camí de tot ara es veurà atrapat en les coses quotidianes que amenacen la seva independència. És la vida autèntica que l’obligarà a intervenir.

La manera com aquest singular personatge resoldrà aquests conflictes és el material a partir del qual està bastit aquest llibre fascinant, d’intel·ligents reflexions, i amb una gran capacitat per mostrar-nos el racons més obscurs i incomprensibles de la naturalesa humana.La mort del fabulador

Quaderns Crema (Col·lecció “Biblioteca mínima”, 73). Barcelona, setembre de 1999.
http://www.quadernscrema.com

Mineral i opaca, aquesta és una novel·la en què les anècdotes, les situacions i els diversos fils argumentals es posen al servei d’un estil que manté el lector suspès en la perplexitat d’un ambient de somni. Llegir es converteix en una aventura incitant en què comicitat i enlluernament s’alien en l’evocació d’un món que té molt en comú amb el primitivisme del cinema mut i en el qual el protagonista, amenaçat per algun motiu inconcret, fuig i arriba a un circ plantat en una platja. El resultat és una complexa i desintegrada paràbola moral.

Desplaça cap amunt